Dispozitivul care i-ar lăsa pe spioni să vadă prin pereți, la fel ca James Bond

de: Andrada Bonea
27 03. 2016

Acum foarte puțin timp, scriam despre holoportare, tehnica datorită căreia am putea avea, în curând, holograme cum am văzut în Star Wars.

Acum, Ministerul de Apărare al Marii Britanii vrea să aducă în plan real o altă tehnologie futuristă uimitoare, pe care am văzut-o în filmele cu James Bond. Oamenii de știință de la facilitatea pentru teste Porton Down lucrează la un dispozitiv care detectează schimbările minore în gravitație, mai degrabă decât să se bazeze pe demodatele raze-X.

Acest dispozitiv experimental detectează interacțiunea dintre obiecte și particule, permițând oamenilor să vadă ce se află pe cealaltă parte a peretelui. „Din perspectiva securității naționale, potențialul unei tehnologii care te lasă să vezi prin peșteri și tuneluri e evidentă”, a spus Neil Stansfield pentru The Telegraph. Desigur, experții în apărare cred că tehnologia va mai necesita câțiva ani până a deveni realizabilă. Acum cinci ani, o astfel de idee era văzută ca fiind posibil de realizat abia la 20 sau 30 de ani distanță. Acum, spune Stansfield, această perspectivă e mult mai aproape.

Oamenii de știință britanici nu sunt primii care se orientează către o astfel de idee. Cercetătorii de la MIT (Institutul Tehnologie Massachusettes), în colaborare cu cei de la Laboratorul de Inteligenţă Artificială, au dezvoltat un software care utilizează variaţiile din semnalele WiFi pentru a recunoaşte siluete umane prin pereţi.

Cercetătorii au creat un dispozitiv, numit RF-Capture, care transmite semnale wireless, apoi analizează reflexiile acestor semnale pentru a detecta siluete umane. În 2013, au utilizat o tehnologie similară, bazată pe frecvenţele undelor radio care detectau mişcările de cealaltă parte a unui perete sau a unui obstacol. Acum, RF-Capture este atât de complex, încât poate determina şi diferenţele cele mai subtile în formele corpului, şi cu o precizie de 90% poate distinge printr-un perete 15 persoane diferite. Poate face diferența și între modelul respirator și ritmul cardiac.